ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Το δεύτερο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 24 Ιουλίου 2022, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 21:00, στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων. Εκεί η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, σε Μουσική Διεύθυνση Γεώργιου Χλίτσιου, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1» και τη «Μικρασιατική Ραψωδία».

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς,

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1 (αφιερωμένη στον μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy)

i. Andante sostenuto – Allegretto

 ii. Con moto

iii. Allegro piacevole – Vivo e giocoso

iv. Andante mesto

 v. Andantino quasi parlando – Allegretto semplice

 vi. Andante lento – Allegro vivo ma non troppo

Μικρασιατική Ραψωδία (αφιερωμένη στη μητέρα του)

i.                 Πρελούδιο, Lento & Οστινάτο, Allegro moderato e poco pesante

ii.               Ιντερμέτζο, Lento – Andantino quasi allegretto – Lento

 iii. Φινάλε, Allegretto con grazia – Moderato assai ma ben ritmato

Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1

Η πλούσια εργογραφία του Γιάννη Κωνσταντινίδη έχει χαρακτήρα γνήσια ελληνικό και είναι εμποτισμένη με το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι. Η συμβολή του στον εμπλουτισμό της ελληνικής μουσικής υπήρξε ανεκτίμητη, με έργα που αναδεικνύουν το ρυθμικό και μελωδικό πλούτο της μουσικής μας παράδοσης. Σε πολλά του έργα βρίσκουμε αναφορές στους ρυθμούς και τις μελωδίες των Δωδεκανήσων, όμως ξεχωρίζουν οι δύο δωδεκανησιακές του σουίτες για ορχήστρα. Η πρώτη Δωδεκανησιακή Σουίτα γράφτηκε το 1948 και είναι αφιερωμένη στον Ελβετό μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy, αφού τα θέματά της είναι παρμένα από τους δύο τόμους της συλλογής του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων», μία εκπληκτική μελέτη των χορών και των τραγουδιών των συγκεκριμένων ακριτικών νησιών, που έγινε μεταξύ 1930-31. Η μουσική του Κωνσταντινίδη έδωσε νέα πνοή στα υπέροχα αυτά νησιώτικα τραγούδια και τα έκανε παγκοσμίως γνωστά και αγαπητά.

Μικρασιατική Ραψωδία

Συγκαταλέγεται στα μεγάλα του συμφωνικά έργα, το οποίο συνδυάζει λαϊκούς σκοπούς και θέματα από την ελληνική παράδοση της γενέτειράς του, Μικράς Ασίας. Χωρίζεται σε 3 μέρη, το Πρελούδιο και Οστινάτο, το Ιντερμέντζο και το Φινάλε, βασισμένα σε γνώριμα λαϊκά και δημοτικά ακούσματα της Μικράς Ασίας, από τα κάλαντα των Φώτων στο Οστινάτο έως το ζεϊμπέκικο, που αποτελεί το δεύτερο θέμα στο φινάλε.