Τουλάχιστον 10 μέτρα έχει πέσει η στάθμη της λίμνης Πουρναρίου

Ένας οικισμός που «κατάπιαν» τα νερά του φράγματος Πουρναρίου πριν από 43 χρόνια αποκαλύφθηκε καθώς λόγω της ανομβρίας, η στάθμη της τεχνητής λίμνης έχει πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα.

Το καθηλωτικό για τον επισκέπτη τοπίο αποκαλύπτει τη μεγάλη υποχώρηση των υδάτων καθώς, βουτηγμένα στη λάσπη, αποκαλύπτονται τα ερείπια πέτρινων σπιτιών και του σχολείου του πάλαι ποτέ οικισμού. Το μάτι του επισκέπτη δεν μπορεί παρά να πέσει πάνω στους κορμούς και τις ρίζες των δέντρων που άντεξαν τον χρόνο και το νερό και, πλέον, μοιάζουν με απολιθώματα. Πλέον, σε πολλά σημεία, και ο βυθός της τεχνητής λίμνης έχει στεγνώσει.

Όπως έλεγαν τον περασμένο μήνα κάτοικοι της περιοχής στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει το φαινόμενο στην περιοχή, όπου δεν έχει βρέξει αρκετά εδώ και πολλούς μήνες.

Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα. Η λίμνη δημιούργησε ένα υπέροχο τεχνητό οικοσύστημα στην περιοχή, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της λίμνης συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια.

Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές. Η περιήγηση στην περιοχή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, όλες τις εποχές. Η Κάτω Καλεντίνη, είναι ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό βυθισμένο στο πράσινο της φύσης, μέσα σε πλατάνια και κουτσουπιές.