«Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Συνάντηση Erasmus+, μαθητών και καθηγητών
Στην πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας από 03 μέχρι 09 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των πέντε σχολείων της Ευρώπης, (από Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020–2021 και 2021-2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229 Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «L’ Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l’Union Européenne / Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαν τρεις μαθήτριες και ένας μαθητής της Β΄ Λυκείου και δύο καθηγήτριες.
Την Κυριακή, 03.10.21 το μεσημέρι, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές φτάσαμε την πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας, όπου μας υποδέχθηκε, η υπεύθυνη καθηγήτρια Malgorzata Magdziaz του σχολείου «VI Liceum Ogolnoksztalcace», καθώς και οι οικογένειες των Πολωνών μαθητών που φιλοξένησαν τους μαθητές μας.
Τη Δευτέρα, 04.10.21 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μια ζεστή τελετή υποδοχής από τους Πολωνούς μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και τη διευθύντρια του σχολείου. Αφού ενημερωθήκαμε για την περιοχή, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας στη συνέχεια συμμετείχαμε σε εργαστήρια που αφορούσαν δραστηριότητες ζωγραφικής, γλυπτικής και ποιητικού λόγου συνδυασμένου με κίνηση, μουσική και χορό. Όλα τα εργαστήρια είχαν σαφή αναφορά στο θέμα της συνάντησης «Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης μέσα από την τέχνη».
Την Τρίτη, 05.10.21, συνεχίστηκε το πρόγραμμά μας με ξενάγηση στο «Centrum dialogu Marka Edelmana». Ο Marka Edelmana, Πολωνός πολιτικός, κοινωνικός ακτιβιστής και καρδιολόγος ήταν ο τελευταίος επιζών ηγέτης της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας. Μετά τον πόλεμο, παρέμεινε στην Πολωνία και έγινε γνωστός καρδιολόγος και αγωνιστής για τη διατήρηση της μνήμης του ολοκαυτώματος. Αφού ξεναγηθήκαμε σε έκθεση σχετική με τη ζωή και τη δράση του, παρακολουθήσαμε ταινία με θέμα το γκέτο της Lodz στο οποίο ζούσαν παιδιά Πολωνών, Εβραίων και Τσιγγάνων. Η ταινία ήταν βασισμένη σε ημερολόγιο παιδιού που έζησε εκεί.
Μετά την προβολή, έγινε συζήτηση για το περιεχόμενο της ταινίας με συντονίστρια την Joanna Podolska δημοσιογράφο και καθηγήτρια της Σχολής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Lodz.
Την Τετάρτη, 06.10.21 το πρωί, περιηγηθήκαμε στην οδό Piotrkowska, έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους της Ευρώπης, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, με πολλά επιβλητικά, στολισμένα και καλαίσθητα κτήρια, αριστοκρατικά αρχοντικά, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπρούτζινα αγάλματα, κινηματογράφους, αφού στην πόλη υπάρχει από το 1948 η κρατική σχολή κινηματογράφου της Πολωνίας στην οποία φοίτησαν και αργότερα δίδαξαν παγκοσμίως γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι.
Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, με την ονομασία Manufactura που τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργεί ως εμπορικό και καλλιτεχνικό-πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει και το παράρτημα MS2 του μουσείου τέχνης του Lodz, στο οποίο οι μαθητές μας υλοποίησαν δημιουργικό εργαστήρι με θέμα την «αλληλεγγύη». Αφού μελέτησαν πέντε εκθέματα με αναφορές στο θέμα μας στη συνέχεια φιλοτέχνησαν το δικό τους έργο.
Την Πέμπτη, 07.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στη Βαρσοβία με πρώτο σταθμό το Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, Polin Museum, όπου αρχικά ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτηρίου και την αρχιτεκτονική του εξέλιξη ως τη σημερινή του μορφή. Το βραβευμένο κτήριο του Μουσείου είναι ένα στολίδι σύγχρονης αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε σε συμβολικό σημείο, στην καρδιά μιας κάποτε ακμάζουσας συνοικίας που κατοικούνταν κυρίως από Εβραίους και κατά τη διάρκεια του πολέμου μετατράπηκε από τους Γερμανούς σε γκέτο. Ακολούθησε τρίωρη ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση του μουσείου.
Το απόγευμα περπατήσαμε στην παλιά πόλη με το κομψό κάστρο χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα. Θαυμάσαμε τους πελώριους ναούς και την γραφική πλατεία της Παλιάς Πόλης, με τα χρωματιστά κτήρια που ξαναχτίστηκαν εκ του μηδενός στα μεσαιωνικά τους πρότυπα, από τους κατοίκους της πόλης μετά την ισοπέδωσή της από τους Ναζί.
Την Παρασκευή, 08.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες με έκθεση όλων των έργων σε αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση. Παράλληλα οι καθηγητές συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος, για την επόμενη συνάντηση στην Ιταλία καθώς και για τις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες.
Η ημέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσαν οι γονείς του πολωνικού σχολείου για όλους τους φιλοξενούμενους και ανταλλαγή αναμνηστικών.
Το Σάββατο, 09.10.21, το ταξίδι στην Πολωνία ολοκληρώθηκε και το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.
Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις.
Η υπεύθυνη του προγράμματος Η Διευθύντρια
Poupard Nathalie Ζιώρη Ανθούλα