Η πόλη και το δυναμικό της έχουν όλα τα φόντα να αλλάξουν, να βελτιωθούν και να επαναπροσδιορίσουν την καθημερινότητα, διανθίζοντάς τη με ποιοτικές εικαστικές, θεατρικές και μουσικές προτάσεις και παρεμβάσεις.
Η Άρτα, στην εποχή της κρίσης, εκτός από την οικονομική αντοχή που επέδειξε σε σημαντικό βαθμό και παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μπορεί να ζήσει μια πολιτιστική άνθιση. Αρκεί να είναι οι αρμόδιοι…ανοικτών οριζόντων.
Το κλειδί, πέρα από τους φίλους και τις φίλες της πόλης με πολιτιστικές ανησυχίες, είναι στο Δήμο και στους αρμόδιους φορείς
που πρέπει φυσικά με τους ντόπιους δημιουργούς να αλλάξουν το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής μας. Αρκεί να πασχίσουν καθημερινά για μία άλλη πόλη με καθαρή πολιτιστική ταυτότητα.
Είναι σημαντικό σε αυτά τα χρόνια της ύφεσης και της εθνικής κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Αρτινοί δημιουργοί να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και με προσωπικές προσπάθειες και όχι μόνο με δικά τους μέσα, αλλά και με την ενίσχυση από τους φορείς να δώσουν μια διαφορετική νότα κόντρα στη στείρα εποχή.
Από εδώ και πέρα, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βάλουν πλώρη, όσο και εάν τους ξενίζει ενδεχομένως, για τη μεγάλη ανατροπή στον πολιτισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν σχεδόν όλα τα πολιτιστικά κύτταρα της πόλης, να βγουν στους…δρόμους (με την καλή έννοια του όρου) τους δημιουργούς και να ανεβάσουν τον πολιτιστικό πήχη ψηλά. Με αυτό τον τρόποι μπορεί να μετατρέψουν την Άρτα, σε μια ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη.
Η Άρτα, αρκεί να το πιστέψουν όλοι, μπορεί να ζήσει τη δική της πολιτιστική αναγέννηση και μέσω αυτής να δοθεί άλλη πνοή και να καταστεί πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, η ιστορία της, αποτελεί το διαβατήριο για την μεγάλη ανατροπή!
Η πόλη και το δυναμικό της, μέσα από επαγγελματικές αλλά και πολλές ερασιτεχνικές προσπάθειες, μπορεί να αποδείξει ότι μπορούν πολλά να αλλάξουν, να βελτιωθεί και να επαναπροσδιοριστεί η καθημερινότητά της, διανθίζοντάς τη με ποιοτικές εικαστικές, θεατρικές και μουσικές προτάσεις και παρεμβάσεις.
Ένα από τα ζητούμενα τα τελευταία χρόνια είναι το πλαίσιο «πολιτισμός - τουρισμός - ανάπτυξη» με έμφαση στην περιήγηση και στον αποκαλούμενο και περιπατητικό τουρισμό. Δυστυχώς οι δράσεις στην Ελλάδα είναι μεμονωμένες και εντοπίζονται κυρίως σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κάποιες φορές χαίρουν της συνδρομής τοπικών συλλόγων και της αυτοδιοίκησης. Παρότι όμως η αγορά και η ζήτηση υπάρχει και αποτελεί μια δεξαμενή ποιοτικών επισκεπτών, πολλά μένει να γίνουν ώσπου να αναπτυχθεί ως οργανωμένο τουριστικό προϊόν.
Αυτό το πεδίο είναι ελεύθερο και στην περιοχή μας και άρα πρέπει και προς αυτή την κατεύθυνση να κοιτάξουν οι αρμόδιοι, πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Ας ξεκινήσουμε και στην περιοχή μας διαδρομές για την πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας, όπου θα συνδυάζεται περιβάλλον, ιστορία, γαστρονομία, θρησκευτικά στοιχεία και εναλλακτικές δραστηριότητες. Στόχος μας ας είναι η ανάδειξη της άλλης Άρτας, της πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Το μικρό μου κειμενάκι –ελάχιστη συμβολή στο δημόσιο τοπικό διάλογο- δεν ανακαλύπτει την…Αμερική, ούτε κομίζει κάτι καινούργιο. Απλά, έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες δήμους, αντλώ ιδέες και δράσεις.
Δεν μπορεί π.χ. να μην ξέρουν οι τοπικοί μας φορείς –εάν δεν ξέρουν να μάθουν και εάν είναι δυνατόν να αναζητήσουν πληροφορίες άμεσα- για τη δράση του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «πολιτιστικά μονοπάτια» για την οποία ασχολείται η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει χρόνια για να ενισχυθούν οι τοπικές κοινότητες σε περίοδο κρίσης με την αειφορική αξιοποίηση της πολύτιμης κληρονομιάς των μονοπατιών της χώρας για την προώθηση του περιπατητικού/εναλλακτικού τουρισμού.
Η λογική τους είναι ότι μέσω των σωστά επιλεγμένων και σηματοδοτημένων πλεγμάτων μονοπατιών αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον, η ιστορική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα, ενώ η συνεργασία της ΕΛΛΕΤ με τους τοπικούς δήμους, πολιτιστικούς φορείς και τα σχολεία ευαισθητοποιεί όλους για την αξία και την ανάγκη προστασίας των τοπίων μας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010 και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συνεργάζεται με τη European Ramblers' Association. Ήδη έχουν αναπτυχθεί εννέα δίκτυα μονοπατιών (στον Μαραθώνα, στην Ορεινή Κορινθία-Ψάρι, στην Πάτμο, στη Σίφνο και στη Σίκινο, Μικρές Κυκλάδες -Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και Κουφονήσια-, την Αρκαδία, τη Σαντορίνη, την Αίγινα και την Επίδαυρο) και ακολούθησαν και άλλες περιοχές, όπως η Θράκη (περιοχή Ξάνθης), η Καστοριά, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Λευκάδα, η Μεσσηνιακή Μάνη και η Κοζάνη.
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ΕΛΛΕΤ: «Σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού». Με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, ξανακάνουμε τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον».
Άρα, είναι ευκαιρία στην πόλη να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια που πρέπει αφενός να υποστηριχθεί από όλους μας και αφετέρου να συνεχιστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι της.
Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσει η Άρτα μας.
Του ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ, Δημοσιογράφου της εφημερίδας «Το Βήμα»