Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια δίαιτα, αλλά μάλλον ένα διατροφικό πρότυπο. Λαμβάνετε συνειδητή απόφαση να παραλείψετε ορισμένα γεύματα με νηστεία και στη συνέχεια να «γιορτάσετε» με φαγητό σκόπιμα. Με τη διαλειμματική νηστεία τρώτε ένα ή δύο γεύματα την ημέρα.
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Οι μελέτες δείχνουν ότι προκαλεί απώλεια βάρους, κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία, καθυστερεί τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και ίσως ακόμη παρατείνει τη διάρκεια ζωής (1). Η διαλειμματική νηστεία δεν επιβραδύνει τον μεταβολισμό των ανθρώπων, ανέφερε η Krista Varady, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, η οποία έχει μελετήσει τη νηστεία για 12 χρόνια. Είναι συν-συγγραφέας μια πρόσφατης μελέτης που διαπίστωσε ότι παχύσαρκοι άνθρωποι που ακολούθησαν μια δίαιτα νηστείας 16:8 (16 ώρες νηστεία και 8 ώρες φαγητού) έχασαν βάρος και μείωσαν την πίεση του αίματός τους χωρίς να νιώθουν πείνα και χωρίς να νιώθουν στερημένοι.
Όταν κάνετε νηστεία, πολλά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Για παράδειγμα, το σώμα σας προσαρμόζει τα επίπεδα ορμονών για να καταστήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος πιο προσιτό. Επίσης, τα κύτταρα σας εκκινούν σημαντικές διαδικασίες επιδιόρθωσης και αλλάζουν την έκφραση γονιδίων.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε μερικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν κάνετε νηστεία:
-Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH): Τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης φτάνουν στα ύψη, αυξανόμενα έως και 5 φορές. Αυτό έχει οφέλη για απώλεια λίπους και κέρδος μυών, για να αναφέρουμε μερικά από τα οφέλη (2-5).
- Ινσουλίνη: Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώνεται και τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνονται δραματικά. Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης καθιστούν το αποθηκευμένο σωματικό λίπος πιο προσιτό (6).
- Κυτταρική επισκευή: Όταν νηστεύετε, τα κύτταρα σας εκκινούν διαδικασίες κυτταρικής επισκευής. Αυτό περιλαμβάνει την αυτοφαγία, όπου τα κύτταρα χωνεύουν και αφαιρούν τις παλιές και δυσλειτουργικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα (7-8).
- Έκφραση γονιδίων: Υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία και την προστασία από τις ασθένειες (9-10).
Διαβάστε περισσότερα εδώ...https://www.ygeiaevexia.gr/diatrofi/diaita-kai-diatrofi/dialeimmatiki-nisteia-ta-ofeli-tis-gia-tin-ygeia