Ο τίτλος δεν περιαυτολογεί. Θα μπορούσε να είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο, όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλές πόλεις του κόσμου, εκεί που οι κάτοικοι αθλούνται, ξεκουράζονται διαβάζοντας εφημερίδα, παίζοντας με τα παιδιά τους και αναπτύσσοντας ένα σωρό άλλες δραστηριότητες πολιτιστικές, αθλητικές κλπ. Αντί αυτού κυριαρχεί εγκατάλειψη και αδιαφορία. Επισκεφτήκαμε το πάρκο για ένα ρεπορτάζ. Απολαύστε το..
(ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ)
Ξεκινώντας μια βόλτα στο πάρκο θα έρθεις σε επαφή με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Η λίμνη με φόντο το πράσινο τοπίο, το ηλιοβασίλεμα που αντανακλάται στην επιφάνειά της και η θέα τόσο της πόλης από τη μία, όσο και της φύσης από την άλλη, είναι ορισμένες από τις εικόνες που θα δεις πηγαίνοντας στο παραλίμνιο. Οι χήνες που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης και συνθέτουν αυτόν τον ζωντανό υδροβιότοπο που απλώνεται στην άκρη της πόλης μας συμπληρώνουν το σκηνικό του τοπίου. Ο επισκέπτης ξεφεύγει από την καθημερινότητα επισκεπτόμενος το πάρκο λόγω της μοναδικότητας του τοπίου.
(ΟΙ “ΦΥΛΕΣ” ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ)
Περπατώντας στο παραλίμνιο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συναντήσεις και άλλους που το επισκέπτονται. Οι περισσότεροι από αυτούς πηγαίνουν καθημερινά και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι “φυλές” του πάρκου. Κάτι σαν σήμα κατατεθέν του με άλλα λόγια.
Έτσι λοιπόν οι πρώτοι που θα δεις είναι οι περιπατητές. Κάνουν τη βόλτα τους χαλαρά, ήρεμα, άλλοτε με παρέα και μπόλικη κουβέντα και άλλοτε μόνοι τους με συντροφιά την αγαπημένη τους μουσική. Αποτελούν συχνά εμπόδιο στους πιο αθλητικούς που τρέχουν αδιάκοπα και ακούραστα γεμάτοι ένταση γύρω από τη λίμνη τρεις και τέσσερις φορές, τη στιγμή που οι περιπατητές βρίσκονται ακόμη στη μέση της διαδρομής που πριν λίγο ξεκίνησαν!
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι ποδηλάτες. Περνώντας με ταχύτητα προσπαθούν να παρακάμψουν τόσο τις υπάρχουσες λακούβες, όσο και τους περιπατητές, των οποίων η διαδρομή φαντάζει όλο και πιο μακρινή, ανάλογα με το περιεχόμενο και το ενδιαφέρον της συζήτησης.
Στην πορεία θα συναντήσεις τους ηλικιωμένους. Θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για την πιο συμπαθητική “φυλή” του πάρκου. Σε αντιδιαστολή λοιπόν με τους εφήβους, που επισκέπτονται το μέρος λιγότερο συχνά, οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν καθημερινά και φαίνεται να ευχαριστιούνται το περπάτημα δίπλα στη λίμνη και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.
Στη συνέχεια θα συναντήσεις πολλές οικογένειες να κάνουν τη βόλτα τους, με τα μικρά παιδιά να κερδίζουν τις εντυπώσεις στην προσπάθειά τους να ταΐσουν τις φωνακλούδες χήνες, προσδίδοντας έτσι μία χαρούμενη νότα στο γενικότερα ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στο παραλίμνιο πάρκο.
Βέβαια, από αυτή την παρέα των ποικίλων “φυλών” του πάρκου δε λείπουν τα κατοικίδια ζώα, που κάνουν και αυτά τη βόλτα τους στο αγαπημένο τους περιβάλλον μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, που όπως φαίνεται, απολαμβάνουν και αυτοί τη φύση με συντροφιά τους καλύτερούς τους φίλους.
Και δεν είναι μόνο οι παραπάνω.. επισκέπτες στο πάρκο. Αν είσαι πιο intellectual και ασχολείσαι με τη φωτογραφία, η θέα και η ομορφιά της λίμνης του πάρκου θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες.
Επίσης, αν είσαι λάτρης της “ψιλής” κουβέντας με φίλους, μπορείς να οργανώσεις και κανένα πικ-νικ στην όχθη της λίμνης.
Τέλος για να εκφράσεις και τα φιλοζωικά σου αισθήματα, σου προτείνουμε να ταΐσεις τα συμπαθητικά πτηνά – χήνες που υπάρχουν εκεί. Ελπίζουμε να πήρες μια γεύση από αυτά που μπορείς να απολαύσεις πηγαίνοντας στο παραλίμνιο...Καλές βόλτες λοιπόν!!
(Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ)
Η λίμνη του πάρκου είναι τεχνητή. Πριν την κατασκευή της το μόνο που έβλεπε κανείς ήταν μία άχαρη περιοχή για την οποία κανείς δεν είχε λάβει μέριμνα. Η δημιουργία της λίμνης ήταν απαραίτητη για την άρδευση και την ηλεκτρική ενέργεια σε συνάρτηση με την υποστήριξη του φράγματος Πουρναρίου – που κατασκευάστηκε το 1975 με σκοπό την αξιοποίηση υδάτινων πόρων του ποταμού Αράχθου. Έτσι, το 2000 η ΔΕΗ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει τη λίμνη αυτή και το παραποτάμιο πάρκο, μία έκταση περίπου 165 στρεμμάτων, ως χώρο ανάπλασης και αναψυχής, ενώ στη συνέχεια συνέβαλε και ο Δήμος Αρταίων σε αυτό. Σήμερα η λίμνη είναι ένα μικρό οικοσύστημα με διάφορα είδη – στο οποίο απαγορεύεται το ψάρεμα – ενώ το πάρκο είναι ένας χώρος με προοπτικές, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα.
(ΤΑ “ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ” ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ)
Και μιας και αναφερθήκαμε στην αξιοποίηση, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το πόσο παραμελημένο είναι το πάρκο από τη δημοτική αρχή. Αυτό καταλαβαίνει κανείς με μία και μόνο βόλτα στο παραλίμνιο.
Kατ' αρχάς ο φωτισμός είναι ελλιπής. Υπάρχουν σημεία του πάρκου στα οποία οι λάμπες δεν λειτουργούν ή είναι σπασμένες και άλλα σημεία που είναι εντελώς σκοτεινά με πλήρη απουσία φωτισμού. Να σημειώσουμε ότι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κάνουν τον περίπατο ή το τρεξιμό τους το βράδυ και η απουσία ή η ελαττωματική ύπαρξη φωτισμού ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Επίσης, τα παγκάκια που υπαρχουν στο πάρκο είναι φθαρμένα και λίγα αναφορικά με την έκταση της περιοχής, δεδομένου ότι εκεί κάνουν τον περίπατό τους και ηλικιωμενοι.
Το έδαφος του πάρκου είναι κάπως ανισόπεδο και δυκολεύει μερικές φορές το περπάτημα ή την ποδήλασία. Σε επικοινωνία με κάποιον αρμόδιο του δήμου η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι το παραλίμνιο πάρκο δεν είναι ποδηλατόδρομος αλλά χώρος αναψυχής και ότι το υλικό-χώμα με το οποίο είναι “στρωμένο” το πάρκο έχει προβλεφθεί εξαρχής από τους μελετητές του έργου ως το πιο κατάλληλο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: αν ο χώρος δεν κάνει για ποδηλασία ή περπάτημα πού έγκεται το νόημα της αναψυχής;
Κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσουμε σχετικά με αυτό είναι ότι σε κάποιο σημείο του πάρκου ο δρόμος έχει καλυφθεί με χαλίκια και έχουν δημιουργηθεί ρωγμές στο έδαφος, από πέρυσι μετά την υπερχείλιση του φράγματος από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και δεν καθαρίστηκε ακόμα, με αποτέλεσμα οι περιπατητές να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακάμπτουν τον κεντρικό δρόμο με μονοπάτια στο γρασίδι.
Γνωρίζεις ότι στο παραλίμνιο πάρκο υπάρχει σιντριβάνι; Είναι όμως τόσο εγκαταλελειμμένο που πιθανώς να μην το έχεις προσέξει. Μετά την κεντρική είσοδο του πάρκου (εκείνη με τις “περίεργες” κολώνες που δεν ξέρουμε για ποιο σκοπό δημιουργήθηκαν) υπάρχει μια αμφιθεατρική κατασκευή για συντριβάνι, που όμως ποτέ δε λειτούργησε και παραμένει αναξιοποίητη βρισκόμενη ουσιαστικά σε μια στάσιμη κατάσταση. Η λειτουργία σιντριβανιού πραγματικά θα μπορούσε να δώσει μια πολύ ευχάριστη νότα αναψυχής στο παραλίμνιο πάρκο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η αρμόδια αρχή αδρανεί.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους υπύθυνους φορείς ότι εκτός από τη δημιοργία ενός έργου απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των σκοπών του είναι η συντήρησή του και η σωστή λειτουργία του. Το παραλίμνιο πάρκο είναι πράγματι ένας μοναδικός χώρος, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά πολλοί Αρτινοί. Χρέος λοιπόν των αρμοδίων αρχών είναι η αναπλήρωση των ελλείψεων και η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του πάρκου, όχι μόνο με υποσχέσεις και στα “χαρτιά” αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
(ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ)
Αξιοσημείωτες και αναμφίβολα πιο σημαντικές είναι οι απόψεις των “παραλίμνιων” γι' αυτόν τον χώρο αναψυχής που δημιουργήθηκε και αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το καθημερινό τους καταφύγιο. Εξέφρασαν λοιπόν τη γνώμη τους δίχως περιστροφές εκθέτοντας τόσο τα θετικά στοιχεία που βλέπουν στο παραλίμνιο πάρκο, όσο και τα αρνητικά, που όπως διαπιστώνεται είναι πολλά.
Οι Αρτινοί βλέπουν το παραλίμνιο πάρκο ως μια εύκολη απόδραση από το άγχος και τα πολυάριθμα προβλήματα της καθημερινότητας.
Επίσης, παρατηρούν με θετικό μάτι τις ενέργειες που έκανε ο δήμος ως προς το να φυτευτούν αρκετά καρποφόρα δενδρύλλια σε πολλά σημεία γύρω από τη λίμνη, με σκοπό να αυξηθεί η βλάστηση και να ομορφύνει περισσότερο το τοπίο.
Επίσης, η ύπαρξη μέριμνας από την πλευρά της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία παιδικής χαράς θα βελτίωνε το χώρο και θα ευχαριστούσε τους μικρούς μας φίλους.
Από την άλλη πλευρά όμως δεν έλειψαν και εκείνα τα στοιχεία που λειτουργούν αρνητικά για το παραλίμνιο πάρκο. Θεωρούν ότι είναι παραμελημένο με πολλές ελλείψεις, όπως σημειώσαμε παραπάνω.
Η απουσία ποδηλατόδρομου συντελεί στο να “πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο”, κάνοντας δύκολη τόσο τη βόλτα των ποδηλατών όσο και των περιπατητών, που δεν γίνεται με τόση άνεση όσο εκείνοι θα ήθελαν.
Άλλα θέματα που χρήζουν φροντίδας είναι ο καθαρισμός της λίμνης και η φύλαξη του χώρου, καθώς έχουν σημειωθεί περιστατικά βίαιης επίθεσης και το πάρκο πολλές ώρες της ημέρας είναι έρημο.
(ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ)
Τα ελαττώματα και οι ελλείψεις του πάρκου όμως δεν εμπόδιζουν την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και οικολογικών δράσεων. Φέτος για παράδειγμα ο πολιτιστικός σύλλογος “Σκουφάς” σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα και τα Κούλουμα στο παραλίμνιο πάρκο. Επίσης, εκδηλώσεις στο παραλίμνιο πάρκο έχει κάνει και η ομάδα “Krotal Arta”. Πρόκειται για μία ομάδα μουσικών που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο κρουστά όργανα, δημιουργώντας πρωτότυπους και μοναδικούς ήχους.
Το πέρασμά τους από το παραλίμνιο έχουν πραγματοποιήσει και οι ποδηλάτες της πόλης με το Urban Bike Music Festival. To 2013 οι ποδηλάτες συμπληρώνοντας δύο χρόνια από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και με σύνθημα “Μην κάνεις τη ζωή σου ποδήλατο, κάνε το ποδήλατο ζωή σου”, συνδιοργάνωσαν με διάφορους μουσικούς ένα εφτάωρο μουσικό event, το οποίο μάλιστα είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Το φεστιβάλ αυτό έγινε αφού είχε προηγηθεί ποδηλατοπορεία, που ξεκινούσε από τον Άγιο Δημήτριο και κατέληγε που αλλού;...στο παραλίμνιο πάρκο.
Πέρα όμως από τα δρώμενα με πολιστιστικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα οι οικολογικές δράσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν, ιδιαίτερα όταν η εγωκεντρική μας παιδεία και ο “πολιτισμός” μας μας επιτρέπει να ρίχνουμε τα σκουπίδια μας παντού χωρίς την παραμικρή ενοχή για τη βλάβη πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Το Let's do it είναι μία εθελοντική δράση που ξεκίνησε στην Εσθονία και έχει ως βασική ιδέα τον καθαρισμό μιας χώρας μέσα σε μια μέρα. Η κίνηση αυτή επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έτσι προέκυψε το Let's do it Greece. Μια πανελλαδική εθελοντική οργάνωση που συνεργάζεται με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, συλλόγους, σχολεία, δήμους, περιφέρειες και πολίτες δίνοντας το παράδειγμα για αλλαγή των κακών νοοτροπιών αναφορικά με το περιβάλλον. Από το 2014 το Let's do it Greece σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό του τμήματος Άρτας στοχεύει στην καθαριότητα του παραλιμνίου πάρκου. Δεκάδες εθελοντές συγκεντρώνονται από τότε και ο χώρος αποκτά μιά άλλη – σίγουρα καλύτερη- όψη. Αυτή η κοινή δράση δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον αλλά ενισχύει και το αίσθημα αλληλεγγύης των φορέων της τοπικής κοινωνίας.
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Το λέμε και στην αρχή του άρθρου, θα μπορούσε να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο της Άρτας, με ποικίλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες που θα ικανοποιούν τον πολίτη.
Από τη μεριά της δημοτικής αρχής, η μόνη πληροφορία που καταφέραμε να αντλήσουμε είναι ότι σχεδιάζει μέσα στο 2017 τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου.
Ο μόνος με τον οποίο καταφέραμε από την πλευρά του Δήμου να επικοινωνήσουμε, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, ήταν ο κ. Σακκάς, ο αρμόδιος μηχανικός του Δήμου, για να ρωτήσουμε σχετικά με μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής που αφορούν το πάρκο, όμως η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε από τον ίδιο μάλλον άνευ σημασίας και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.