ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Εκατοντάδες πλατάνια χάνονται λόγω μιας σοβαρής ασθένειας που έχει πλήξει τα δέντρα της Ηπείρου. Φυσικά η θανατηφόρα αυτή ασθένεια έχει νεκρώσει χιλιάδες δέντρα σε όλη τη χώρα μας και η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Το μεταχρωματικό έλκος έχει ήδη εξαφανίσει μεγάλο μέρος από τα πλατάνια της Ηπείρου, και ιδιαίτερα δίπλα στον Άραχθο, τον Λούρο και τον Αχέροντα αλλά και στην Κόνιτσα.

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis Platani, που μέχρι στιγμής, προσβάλλει μόνο τα πλατάνια, φράζοντας τις αρτηρίες που μεταφέρουν νερό, με αποτέλεσμα το δέντρο να στεγνώνει και να πεθαίνει. Μεταδίδεται με τον αέρα, μέσα από τις ρίζες μέσα από το χώμα, με μολυσμένα πριόνια, με τα παπούτσια μας, με τα ζώα.

Μπορεί να σκοτώσει ένα δέντρο διαμέτρου 30-40cm σε 3-4 χρόνια. Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί πεθαίνουν μέσα σε διάστημα 3-6 ετών.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2003, είχε σοβαρή επίδραση στα φυσικά δάση στα Νοτιοδυτικά της χώρας.

Η απομάκρυση και καταστροφή άρρωστων δέντρων και η αντικατάσταση τους κοστίζει πολύ και αναπόφευκτα θα επηρεάσει κλιματικά τις περιοχές αλλά και οικονομικά, μέσω της επίδρασης που θα έχει στον τουρισμό.

Σύμφωνα με το πλάνο του δασαρχείου κόβονται δέντρα που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος αλλά και διπλανά τους  και στη θέση τους φυτεύονται άλλα είδη, όπως βελανιδιές ή σφένδαμοι.