Με άρθρο που υπογράφει ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης στο ingr καταγράφει ‘’τα παρασκήνια΄΄απο την εκδήλωση που έγινε το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρα του Γιάννη Μπανιά, στους Μελισσουργούς Άρτας από τα «παιδιά» του Μπανιά όπως αποκαλεί τους Νίκος Φίλη, Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη και τα άλλα στελέχη που συμμετείχαν στο πολιτικό αυτό μνημόσυνο για τον Γιάννη Μπανιά .
Δείτε το άρθρο:
Ο δρόμος που έδειξαν από την Αρτα τα «παιδιά» του Γιάννη Μπανιά και πώς αντιδρά η Κουμουνδούρου
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ξέρει να μιλάει κάτω από τις γραμμές. Τώρα αφορμή ήταν ένα πολιτικό μνημόσυνο για ένα πρόσωπο αναφοράς για την ανανεωτική Αριστερά, τον Γιάννη Μπανιά. Μια εκδήλωση που έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη γενέτειρα του Μπανιά, τους Μελισσουργούς Αρτας, και έμοιαζε με άτυπη σύναξη των λεγόμενων «μπανιάδων».
Πλάι σε τέως υπουργούς όπως ο Νίκος Φίλης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλους όπως ο Παύλος Κλαυδιανός ή ο Νίκος Μανιός που έφτασαν στην πάνω πλευρά του χωριού, στην πλατεία με τα μαγαζιά, όπως τη λένε, εκεί όπου είχε στηθεί το σκηνικό μνήμης. Δεν ήταν τα 80 χλμ. από την Αρτα αρκετά να τους αποτρέψουν σε μια συγκυρία κατά την οποία υπάρχει ζωηρή συζήτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας για την ταυτότητα του κόμματος, τις συμμαχίες, το ηθικό πλεονέκτημα, το αποτύπωμα της Αριστεράς της ανανέωσης ή το σχίσμα του ’68.
Γιατί όλα αυτά; Μα γιατί ο Νίκος Βούτσης ήταν στενός πολιτικός φίλος και σύντροφος του Μπανιά. Και γιατί δική του ήταν η κεντρική ομιλία το Σάββατο στους Μελισσουργούς. Αποκόπτοντας το όλο πολιτικό συμβάν όμως από τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, θα ενέγραφε κάποιος ελλιπές ρεπορτάζ. Ο Βούτσης είναι μέλος της άτυπης τρόικας του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στον Μπανιά (οι έτεροι δύο είναι ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης). Είναι εξέχον μέλος της Ομπρέλας. Και είναι ένας από εκείνους που δεν διστάζουν να διαφωνήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα. Το ξέρουν όσοι συμμετείχαν στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου οι Βούτσης – Τσίπρας ήλθαν σε μικρή ρήξη, πάντα πολιτική. Και παρότι ακολούθησε μια ενωτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος, όπου ο Νίκος Βούτσης δεν προχώρησε σε στάση ρήξης.
Στους Μελισσουργούς όμως ο Βούτσης επανήλθε με μια ομιλία που κοιτούσε προς τα έξω, στα επίδικα της εποχής, αλλά και μέσα: στην κληρονομιά του Γιάννη Μπανιά και τη σύνδεση της Αριστεράς της αντιδικτατορικής πάλης, της εξορίας, της Μεταπολίτευσης με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, ο τέως πρόεδρος της Βουλής έστειλε μηνύματα ταυτοτικού τύπου για μια συζήτηση που μετεωρίζεται μεταξύ ενός «νέου ΠΑΣΟΚ» και μιας νέας ριζοσπαστικής Αριστεράς – στο κέντρο της συζήτησης, πάντα ο αμήχανος ΣΥΡΙΖΑ.
Μήνυμα πρώτο. «Για την κλιματική κρίση και για τα παρεπόμενα της άγριας σχέσης που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος με τη φύση και την ίδια την κουλτούρα επιβίωσης, ο Γιάννης Μπανιάς και πολλοί από εδώ, εξαιρετικές και εξαιρετικοί σύντροφοι που για 30 χρόνια γύρω από την ΕΠΟΧΗ έχουν κρατήσει όχι απλά αναμμένο το καντηλάκι αλλά φωταγωγούν και τις γενιές που έχουν έρθει από εκεί και ύστερα, από τότε μίλησαν για το κόκκινο – πράσινο», είπε ο Βούτσης για την οικολογική ατζέντα.
Μήνυμα δεύτερο. «Ας δούμε επίσης τις σκληρές αντιπαραθέσεις γύρω από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Εμείς δεν ήμασταν αντιευρωπαίοι, ήμασταν της ευρωπαϊστικής Αριστεράς για να αλλάξει η Ευρώπη…».
Και μήνυμα τρίτο (για τη Γένοβα, τομή του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος). «Ηταν η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη δικιά του πρωτοπόρα παρουσία για μία ακόμα φορά στο κίνημα. Ο Αλέξης ήταν μαζί με πολλούς συντρόφους του τότε στον καταπέλτη του πλοίου της Γένοβας όπου έγιναν οι συμπλοκές και ο Γιάννης ήταν στη ματωμένη διαδήλωση της Γένοβας». Αλλά και: «Ο Γιάννης πρωταγωνίστησε στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση που έγινε για να μη μεταλλαχθεί και να μη φύγει από το θεμέλιο της Αριστεράς η κομμουνιστική ανανέωση. Εκεί ο Γιάννης ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκε την παραμονή στην καρέκλα, με την καλύτερη δυνατή έννοια, του γραμματέα του κόμματος», σημείωσε ο Βούτσης, τονίζοντας τους κινδύνους των πολιτικών μεταλλάξεων.