ΆΡΤΑ- ΙΜΑΡΕΤ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ

Το Οθωμανικό Τέμενος Ιμαρέτ, προχωρά προς την αποκατάσταση και αξιοποίηση του, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Άρτα και γενικότερα την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ηπείρου που είναι εξαιρετικά σημαντική.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίθηκαν οι δύο μελέτες που είχαν υποβληθεί προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή η Αρχιτεκτονική και Στατική μελέτη για την Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η καταγραφή προβλημάτων δομικών υλικών.

Η χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,2εκ. € θα δημοπρατηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατασκευάζεται με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την τρέχουσα περίοδο έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 200.000 €, που συμπεριλαμβάνεται στο τροποποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το Ιμαρέτ

Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, τον πρώτο Τούρκο διοικητή της πόλης, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά από διάφορα άλλα αρχαία μνημεία και εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Φαΐκ Πασάς κατασκεύασε επίσης ένα ιμαρέτ, δηλαδή ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και φιλοξενούσε φτωχούς, ορφανά και ταξιδιώτες ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης ( ερείπιά του βρίσκονται σήμερα  στην περιοχή )

Εκτός από το πτωχοκομείο, το κτιριακό συγκρότημα γύρω από το τζαμί, περιελάμβανε έναν μεντρεσέ (είδος μουσουλμανικής ιερατικής σχολής), ένα χάνι και ένα χαμάμ. Τούρκος περιηγητής του 17ου αιώνα αναφέρει και την ύπαρξη οικισμού γύρω απ' το τζαμί, με αρκετά σπίτια με κήπους και αμπέλια. Στη γύρω περιοχή οι αρχαιολογικές ανασκαφές ανέδειξαν και ένα νεκροταφείο. (βλ. ΑΡΤΑVOICE «ΙΜΑΡΕΤ. ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΈΓΙΝΕ...ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ» ΟΚΤ. 2017).

Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο στην ενότητα ΒΙΝΤΕΟ παρακάτω.