ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝATO ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Τις αιτήσεις τους για ένταξη στη Συμμαχία κατέθεσαν σήμερα επισήμως οι δύο χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, ξεκινώντας τη διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Άξελ Βέρνχοφ και ο Φινλανδός Κλάους Κορχόνεν υπέβαλαν τα έγγραφα που υπογράφηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης.

Σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παραλαμβάνοντας τις αιτήσεις των δύο πλευρών, τους είπε: "Καλωσορίζω θερμά τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι αιτήσεις των δύο χωρών είναι ένα ιστορικό βήμα. Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειάς του".

Συνάντηση με Μπάιντεν την Πέμπτη

Ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

Αγωνία για τις αντιδράσεις της Τουρκίας - Τι μπορεί να αλλάξει τη στάση της

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ανησυχίες της Άγκυρας πάντως θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες από: news247