Οι άνθρωποι τείνουν να υποθέτουν ότι τα άτομα που είναι αδύνατα είναι υγιή, ενώ τα άτομα με παχυσαρκία δεν είναι. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα, η αλήθεια είναι πάντα λίγο πιο περίπλοκη.
Στην ιατρική ομιλία δεν μιλάμε για παχύς, αλλά για υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ορίζουμε το υπερβολικό βάρος ως με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25 και την παχυσαρκία ως ΔΜΣ πάνω από 30. Η παχυσαρκία συνήθως υποδιαιρείται σε παχυσαρκία Κατηγορίας 1 (ΔΜΣ 30-35), Τάξης 2 παχυσαρκίας (ΔΜΣ 35-40). και Τάξης 3 παχυσαρκίας (ΔΜΣ μεγαλύτερος από 40). Η παχυσαρκία κατηγορίας 3 συνήθως χαρακτηρίζεται ως σοβαρή παχυσαρκία και μερικές φορές δυστυχώς αναφέρεται από το κοινό ως «νοσηρή παχυσαρκία».
Μπορείτε να υπολογίσετε το ΔΜΣ σας διαιρώντας το βάρος σας σε κιλά, με το ύψος σας σε μέτρα και, στη συνέχεια, διαιρώντας ξανά με το ύψος σας. Για να το θέσω αλλιώς για όσους προτιμούν κιλά και ίντσες, κάποιος 5'9" θα θεωρούνταν υπέρβαρος εάν ζύγιζε περισσότερο από 170 λίβρες και παχύσαρκος εάν ζύγιζε περισσότερο από 203 λίβρες. Αυτό το θεωρητικό άτομο θα κατηγοριοποιούνταν ως με σοβαρή παχυσαρκία εάν ζύγιζε περισσότερο από 270 κιλά.
Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν είναι συνώνυμη με την κακή υγεία. Είναι σαφές ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη και αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, κάποιος με παχυσαρκία δεν χρειάζεται απαραίτητα να αναπτύξει αυτά τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται γενικά οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι.
Ωστόσο, αυτός ο όρος μπορεί να είναι παραπλανητικός επειδή, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι υγιείς σήμερα, μπορεί να μην είναι υγιείς αύριο. Σε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι ερευνητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και τα κατηγοριοποίησαν ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος και ανάλογα με το αν είχαν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη. Κατάφεραν να συγκρίνουν παχύσαρκους και μη παχύσαρκους ασθενείς που ήταν μεταβολικά υγιείς, δηλαδή απαλλαγμένοι από αυτούς τους 3 παράγοντες κινδύνου. Σε αυτή τη βάση δεδομένων, περίπου το 15% ή λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι και μεταβολικά υγιείς.
Κατά τη διάρκεια 5 ετών, τα παχύσαρκα άτομα με κανέναν από τους 3 παράγοντες κινδύνου είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, 7% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και 96% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Σε απόλυτους όρους, η αύξηση των καρδιακών παθήσεων ήταν περίπου 1 επιπλέον περίπτωση ανά 1000 άτομα, η οποία φαίνεται μικρή αλλά είναι σημαντική όταν την εφαρμόζετε στο σύνολο του πληθυσμού.
Σε αυτή τη μελέτη, η παχυσαρκία αύξησε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τυπικοί παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, υπέρταση και χοληστερόλη) έφεραν πολύ μεγαλύτερο βάρος της νόσου. Έχοντας μία, δύο ή και τις τρεις αυτές ασθένειες αύξησε τον αριθμό των καρδιακών συμβάντων κατά 5 περιπτώσεις ανά χίλιες, 7 περιπτώσεις ανά χίλιες και 10 περιπτώσεις ανά χίλιες.
Έτσι, η απάντηση στην ερώτηση είναι ουσιαστικά ναι, τα άτομα με παχυσαρκία μπορούν ακόμα να είναι υγιή. Ωστόσο, αυτό που μας δείχνει αυτή η μελέτη και προηγούμενες έρευνες είναι ότι η παχυσαρκία ακόμη και από μόνη της ενέχει έναν συγκεκριμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ακόμη και σε μεταβολικά υγιή άτομα. Ωστόσο, ενέχει λιγότερο κίνδυνο από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ίσως λοιπόν η πραγματική απάντηση στο ερώτημα δεν είναι αν κάποιος είναι υγιής τώρα, αλλά αν τα άτομα με παχυσαρκία θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα υγείας στο δρόμο. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σίγουρα ναι.
Μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24297192/
Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία