ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΩΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

 

Η Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Ζώνης έβγαλε το εξής ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

 

Άρτα, 14-2-2022

 

Την ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΩΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ εξέφρασαν οι κάτοικοι των Παραλίμνιων Κοινοτήτων και της Άρτας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ακυρώσει τον υφιστάμενο σχεδιασμό για ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Οι πολίτες δήλωσαν ενυπόγραφα την αντίθεσή τους και την πρόθεσή τους να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για την αποτροπή ενός τέτοιου σχεδίου υπογράφοντας το ψήφισμα, που συνέταξε η Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Ζώνης, το οποίο υποβλήθηκε στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου στις 2-2-2022, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με θέμα «Φ/Β Σταθμός, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, Δ.Ε. Βλαχερνών & Πέτα, των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά αντίστοιχα, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου».

Ειδικότερα, εν μέσω κορωναϊού και κακών καιρικών συνθηκών η Ομάδα κατάφερε, μέσα σε μια εβδομάδα, να συλλέξει και να υποβάλλει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου περισσότερες από 700 υπογραφές πολιτών, ενώ η συλλογή συνεχίζεται και ήδη έχει ξεπεραστεί το «φράγμα» των 1500 υπογραφών.

Ως επιστέγασμα της αντίδρασης των πολιτών ήρθαν και οι ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά και Κεντρικών Τζουμέρκων, του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου,  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, των τοπικών κοινοτήτων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Πολιτιστικών & άλλων Συλλόγων και φορέων  της ΠΕ Άρτας, καθώς και οι αρνητικές τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΠΕ Άρτας.

Ο αγώνας για την αποτροπή των σχεδίων εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου συνεχίζεται, εν αναμονή της απόφασης της αρμόδιας – για τις αδειοδοτήσεις- Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην ελληνική Βουλή.

Ακολουθεί το Ψήφισμα φορέων & πολιτών κατά της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου

Στο πλαίσιο  της διαβούλευσης σχετικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 1.144 στρεμμάτων στην λίμνη Πουρναρίου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ πολίτες και φορείς της Άρτας υπογράφουμε το  παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού Σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος 103 MW, σε έκταση 1.144 στρεμμάτων στη λίμνη Πουρναρίου στα όρια των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της Άρτας.

Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην περιοχή δεν μπορεί να γίνεται άναρχα και χωρίς σχεδιασμό και βεβαίως χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. 

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για την αδειοδότηση ενός τέτοιου έργου όταν δεν έχει:

ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χώρας.

Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Περιφερειακός Ενεργειακός Σχεδιασμός), ώστε να γνωρίζουμε το ποσοστό κάθε μορφής παραγωγής ενέργειας στο τελικό ενεργειακό μίγμα της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής της Ηπείρου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Δεν υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο για τον Άραχθο και την λεκάνη απορροής του.

Δεν μπορεί να  θυσιάζονται στο βωμό, της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και μάλιστα παρά την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων  τα σχέδια για αξιοποίηση της λιμναίας και παραλίμνιας ζώνης με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής σε διασύνδεση με τον αγροτουρισμό και την ήπια ανάπτυξη επιχειρηματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Επειδή λοιπόν...

Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Ηπείρου.

Η εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού Σταθμού στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρας μας, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών και εργολάβων, δεν δημιουργεί παρά μόνον πρόσκαιρα- στη φάση κατασκευής ελάχιστες θέσεις εργασίας, τα δε ανταποδοτικά οφέλη, που υπόσχονται, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος από την αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχει ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χώρας και δη της Ηπείρου.

Σύμφωνα και με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ίδιας της εταιρείας, ένα τέτοιο εγχείρημα θα προκαλέσει άμεσες και έμμεσες αρνητικές μεταβολές στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, το μικροκλίμα, την ποιότητα του νερού της λίμνης-με δεδομένη την ανάγκη του για ενέργεια από τον ήλιο-, το οικοσύστημα της περιοχής και  καταστροφή της αισθητικής ενός τοπίου απαράμιλλης ομορφιάς.

στις θέσεις που θα πραγματοποιηθούν αγκυρώσεις “αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι αρνητικές και μόνιμου χαρακτήρα καθώς θα καταληφθούν χώροι στην επιφάνεια του βυθού, όπου αναπτύσσονται ή τρέφονται βενθικοί οργανισμοί και ψάρια. ...

Η κάλυψη στο 5,6% που προβλέπεται από το νόμο και λανθασμένα επικαλείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στους 9 από τους 12 μήνες του χρόνου ανέρχεται στο 20% επί της επιφάνειας της λίμνης.

Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και όχι την καταστροφή τους.

Στην περιοχή μας υπάρχει γεωθερμικό πεδίο που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος αγροτικών δραστηριοτήτων, αναγκών θέρμανσης κ.λπ

Στον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα και ειδικότερα στον Άραχθο ποταμό στα όρια της Άρτας υπάρχουν τουλάχιστον δύο Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί

Οι ΑΠΕ οφείλουν να είναι συμπληρωματικές σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και όχι να κυριαρχούν και να τις ακυρώνουν.

Οι πρακτικές αυτές έχουν επικίνδυνα αναστατώσει την τοπική κοινωνία, οι αντιδράσεις της οποίας μπορεί να προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες διότι έχει κλονισθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Γι' αυτό

Λέμε ΟΧΙ στην ακύρωση των σχεδίων για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.
Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή της περιοχής μας.
Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη όλων των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.
Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και δεν καταστρέφουν τον τόπο μας.
Λέμε ΝΑΙ στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης ορεινών και ημιορεινών όγκων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στήριξη της τοπικής παραγωγής, για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με όλα τα στοιχεία του φυσικού, πολιτισμικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε:

Να διακοπεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης, που έχει υποβληθεί και να ανακληθεί η άδεια παραγωγής και εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου, που έχει εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών.

Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία καταστροφής του τόπου μας και καταπάτησης πατρογονικών περιουσιών.

Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν επιθυμούμε και δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στην περιοχή μας, δεν θα βάλλουμε σε περιπέτειες τον τόπο μας και δεν θα ακυρώσουμε την όποια αναπτυξιακή πορεία σχεδιάζουμε γι' αυτόν. Θέλουμε την περιοχή μας καθαρή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να έχουμε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής και όραμα για το μέλλον μας.
Για τους λόγους αυτούς οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε επίσης να: Προωθήσουμε το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ καθώς και στα τοπικά συμβούλια και στα ΔΣ των πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων όλων των χωριών, ώστε να υιοθετηθεί και να υποβληθεί στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, την παράταση της οποία ζητούμε τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, λόγω της πανδημίας.
Σας ενημερώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε προσβολή τυχόν αντίθετης απόφασης  στο ΣτΕ».