24 Μαρτίου 1944: Η σύλληψη των 352 Εβραίων της Άρτας και η τραγική πορεία τους από τη γενέτειρά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.
26 Μαρτίου 2022: Η Άρτα τιμά και κρατά άσβεστη τη μνήμη.
Μαθητές και μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, παρουσίασαν το τραγούδι, «LECHÓL ÍSHYÉSHSHÉM» (Everymanhasaname), σε ποίηση της ισραηλινής ποιήτριας Zelda Mishkovsky, το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20:00 το βράδυ, στονπεζόδρομο της «Σκουφά».
Κοντά στο τέλος πορείας, που έγινε στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος ως αναπαράσταση της πορείας που ακολούθησαν οι Αρτινοί Εβραίοι τη νύχτα της 24ης Μαρτίου του 1944 από την εβραϊκή συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς όπου τους συγκέντρωσαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής για να τους οδηγήσουν στα στρατόπεδα θανάτου, μουσικό σύνολο του σχολείου μας συμμετείχε με το εμβληματικό ποίημα που τραγουδιέται σε δράσεις μνήμης του ολοκαυτώματος σε όλο τον κόσμο.
Στην ολοκλήρωση της παρουσίασης ο κος Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας, μας χάρισε το βιβλίο «Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας - Ο Διωγμός και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1943-1944» για τη βιβλιοθήκη του σχολείου και μας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία.
Ευχαριστούμε τον κύριο Θεοχάρη Βαδιβούλη για την πρόσκληση και τη συνεργασία και τον Δήμο Αρταίων για την ηχητική κάλυψη.
Ευχαριστούμε την κυρία Αναστασία Σταύρου, καθηγήτρια πιάνου του σχολείου μας, για την προετοιμασία και τη διεύθυνση του τραγουδιού.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν, για την απόδοση και το ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης που δημιούργησαν στο κοινό.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας επιδιώκει τη γνώση της τοπικής ιστορίας, συμμετέχει στο διάλογο που άνοιξαν οι δράσεις μνήμης ολοκαυτώματος, για τα ίχνη του τραύματος και τους μηχανισμούς λήθης στη δίνη της μεταπολεμικής μετάβασης, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα αποδοχής του Άλλου και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, δημιουργεί πολιτισμό, υποστηρίζει την προτροπή του Ιάκωβου Καμπανέλλη προς τους νέους, στη συνέντευξή του στη διεθνή οργάνωση «Σκυτάλη της μνήμης»: «…η μουσική μάς πάει σε ωραίες σκέψεις, σε ωραία συναισθήματα, ο πολιτισμός πρέπει να είναι η ζωή του ανθρώπου στη γη …».
Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη