Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030», υπέγραψε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, παρουσία του Αντιδημάρχου Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Παντελή Κωλέτσου και του Προέδρου της Κοινότητας Αρταίων Αντώνη Καραμπίνα.
Η εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν πλέον των 80 νέων Δήμων, δημιουργώντας ένα «δίκτυο» ελληνικών πόλεων που θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Υπογράψαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου η Άρτα να ενταχθεί στις πόλεις που επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας στις οποίες θα προχωρήσουμε βάσει της συμφωνίας, θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα προσφέρουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται δύσκολες έννοιες ή πολύ «θεωρητικές», αλλά μόνο αυτό δεν είναι, αφού συνεπάγονται πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά έργα.
Άλλη μια επιτυχία για τον Δήμο μας, στο πνεύμα και τις απαιτήσεις της εποχής μας».
Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, ο οποίος βρέθηκε για την σχετική υπογραφή του Μνημονίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, αποτελεί πανευρωπαϊκά σημαντική πρωτοβουλία για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Αποστολής που είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, ενισχύοντας τη δικτύωση μεταξύ των πόλεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι δήμοι που συμμετέχουν στο μνημόνιο συνεργασίας δεσμεύονται:
να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,
να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες,
να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα,
να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία,
να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα
να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.