Από τον ερχόμενο Απρίλιο ξεκίνησε η χρήση του παράσιτου που εισήγαγε από το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτου αναζητώντας τον «εχθρό» που θα καταπολεμήσει των μαύρο αλευρώδη σε οπωρώνες εσπεριδοειδών στην Αιτωλοακαρνανία , Αργολίδα , και Κέρκυρα ενώ ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά και σε καλλιέργειες της Άρτας.
Τα αποτελέσματα αναμένονται σε ένα δίμηνο περίπου και αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε θα αναπτυχθεί η ίδια βιολογική καταπολέμηση στο σύνολο των καλλιεργειών που έχουν προσβληθεί.
Απο τον Μάρτιο του 2023 όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ , του διευθυντή ερευνών του Μπενάκειου Παναγιώτη Μυλωνά, έγινε πειραματική τοποθέτηση του σε διάφορες περιοχές , προκειμένου να καταγραφεί η συμπεριφορά του το χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ήδη καλλιεργείται στο εργαστήριο του Ινστιτούτου στην Αθήνα ώστε να ακολουθήσει η απελευθέρωση του στην φύση την άνοιξη.
Πρόκειται για ένα είδος σφήκας που τρέφεται με τον μαύρο αλευρώδη με αποτέλεσμα να καθαρίζει τα δένδρα από την ασθένεια, όπου απελευθερώθηκε το μικρό σφηκάκι καθάρισε την περιοχή.
Το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Χαβάη, Τέξας, Νότια Αφρική κλπ. Τελικά βρήκε το παράσιτο αυτό στο Βιετνάμ και την Ιαπωνία από όπου και το εισήγαγε.