Το Καρναβάλι των Γυναικών Άρτας ξεκίνησε το 1982 όταν μια ομάδα γυναικών διοργάνωσε την πρώτη γυναικεία καρναβαλική παρέλαση στην πόλη της Άρτας την Τετάρτη πριν τις δεύτερες απόκριες. Ήταν οι : Μαίρη Χήτα, Κική Μανοπούλου, Μιμίκα Αξιώτη, Χρυσούλα Τρομπούκη, Ελευθερία Αλίβερτη, Παναγιώτα Μασίνα, Πιπίτσα Τατσιοπούλου, Πόπη Μυτιληναίου, Έφη Νάκα, Μπέμπα Αλίβερτη, Eυγενούλα Χoτζάκη, Γιούλια Τρομπούκη, Ιφιγένεια Γκολομάζου, Τζουλιάννα Ευταξία, Κλαίρη Βαφιά, Τούλα Παπάκου, Ρένα Μανακανάτα, Βίκυ Εξάρχου, Γαλήνη Χήτα, Βασιλική Σκορίλα, Γεωργία Γεωργάκη, Τούλα Κυρίτση και Ελένη Πέτσα. Ντύθηκαν αποκριάτικα και με πολύ χιούμορ και κέφι παρήλασαν στην οδό Σκουφά, στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Η μουσική που τις συνόδευε ήταν στο κασετόφωνο ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου και με ντουντούκα ο ήχος διαχέονταν στο δρόμο (η πατέντα ήταν δια χειρός Δημητριάδη). Την επόμενη χρονιά το κασετόφωνο τοποθετήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο και με ένα μεγάφωνο ο ήχος διασκορπίζονταν και έδινε ρυθμό για ξέφρενο χορό.
Στην αρχή, αυτή η κίνηση των γυναικών, αντιμετωπίσθηκε με δυσπιστία και αρνητικές κριτικές, συνηθισμένο φαινόμενο στις μικρές κοινωνίες εκείνης της εποχής. Όμως δεν το έβαλαν κάτω. Αυτές οι μικρές παρέες έγιναν ομάδες και γκρουπ που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να παρελαύνουν πιο οργανωμένα. Το καρναβάλι απέκτησε ταυτότητα. Τα γκρουπ ήταν αμιγώς γυναικεία και απαγορεύονταν «αυστηρώς και δια ροπάλου» η συμμετοχή των ανδρών. (Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το αν γινόταν και σωματικός έλεγχος!). Μετά την παρέλαση τα πληρώματα μαζεύονταν σε κέντρο διασκέδασης (τα πρώτα χρόνια στην ταβέρνα του «ΠΕΤΣΑ») και αργότερα σε κάποια ταβέρνα ή σε μπαρ της πόλης και εκεί γίνονταν τρελό ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως, με πολλά δρώμενα, σατιρικούς αυτοσχεδιασμούς και τρελό κέφι.
Επί 35 συνεχή χρόνια, λοιπόν, οι γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το καρναβάλι, να οργανώνουν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και να δίνουν κάθε χρόνο τον αποκριάτικο τόνο στην πόλη της Άρτας. Βρέξει - χιονίσει το καρναβάλι πραγματοποιείται. Οι καρναβαλίστριες είναι παντός καιρού και ποτέ δεν έχουν πτοηθεί από αντίξοες καιρικές συνθήκες ή εμπόδια. Συμμετέχουν περίπου 20 πολυπληθή γκρουπ και 10 άρματα. (Λόγω έλλειψης πόρων για αγορά ή κατασκευή νέων αρμάτων, κάθε χρόνο τα ίδια άρματα ρετουσάρονται και μεταμορφώνονται με τη βοήθεια του προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, στην ΚΟΜΔΕ. Αχ! Αν είχαν φωνούλα…πόσες ιστορίες θα έλεγαν!).
Το 2015 το καρναβάλι ανανεώθηκε με δύο σημαντικές καινοτομίες. Άλλαξε η μέρα της παρέλασης από Τετάρτη σε Σάββατο (των πρώτων Απόκρεων) και στα γκρουπ επιτρέπεται να συμμετέχουν και άνδρες. Αυτές οι αλλαγές του έδωσαν μια δυναμική ώθηση με αποτέλεσμα η συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, με γκρουπ όχι μόνο από μεμονωμένες παρέες, αλλά και από πολιτιστικούς συλλόγους, σχολές χορού, σχολεία, φροντιστήρια, και γυμναστήρια.
Τα περισσότερα θέματα είναι επίκαιρα και «πιπεράτα» που καυτηριάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών, διακωμωδούν πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά δεν λείπουν και τα πολύχρωμα κοστούμια, οι εντυπωσιακές στολές και τα έντονα μακιγιάζ. Στο τέλος κάθε καρναβαλικής παρέλασης η άτυπη οργανωτική επιτροπή προσφέρει ένα δώρο στον εκάστοτε Δήμαρχο της πόλης ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της δημοτικής αρχής στη διοργάνωση του καρναβαλιού.
Τα 3 τελευταία χρόνια την παρουσίαση του καρναβαλιού είχε η δημοσιογράφος Μαρίνα Αγγελάκη ενώ ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Δημοτικού Ραδιοφώνου Amvrakia Fm 91,9 Αλέξης Κατσαδωράκης προστέθηκε στην παρέα βάζοντας τα γκρουπ να χορεύουν στις μουσικές επιλογές του.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Άρτας αλλά και όλης της Ηπείρου, στηρίζουν το καρναβάλι προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τις δραστηριότητές του με αφιερώματα και συνεντεύξεις, ενώ ο ART TV προβάλλει όλα τα χρόνια την παρέλαση σε απευθείας σύνδεση. Η ιδιαιτερότητα του Καρναβαλιού (και ίσως το μυστικό της επιβίωσής του επί 35 χρόνια) είναι ότι δεν διοργανώνεται από κάποιο σύλλογο ή φορέα. Εκπρόσωποι των γκρουπ, συγκροτούν την άτυπη οργανωτική επιτροπή. Γίνονται συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (οι συναντήσεις ξεκινούν το φθινόπωρο) και μεταξύ καφέ και γέλιου, ρυθμίζονται οι οργανωτικές λεπτομέρειες του καρναβαλιού.
Φέτος παράλληλα με το καρναβάλι θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης” με την ιστορία του Καρναβαλιού των Γυναικών, αλλά και του εορτασμού των Απόκρεων στην Άρτα. Ο κόσμος έχει αγαπήσει το καρναβάλι και συρρέει για να το παρακολουθήσει, να το απολαύσει, να γελάσει και να διασκεδάσει. Είναι μια μεγάλη γιορτή χαράς και γέλιου για την πόλη. Μια γιορτή που αντέχει στο χρόνο γιατί είναι φτιαγμένη από ωραία υλικά: από δημιουργική φαντασία και μεράκι, από αγάπη για τον τόπο, από χιούμορ και από καλοπροαίρετη σάτιρα που σπάει κόκαλα.
Από τη σύνταξη