Το χέλι και ιδιαίτερα το καπνιστό χέλι ολο και συχνότερα γίνεται η αγαπημένη επιλογή πολλών καταξιωμένων chef. Ο Mauro Colagreco, διάσημος chef, στην απονομή των χρυσών σκούφων 2020 μαγείρεψε καπνιστό χέλι Άρτας, με πατάτες, τυρί γκοργκοντζόλα και καρύδια. Πολλοί δεν ξέρουν ότι το συκγεκριμένο χέλι προερχόταν από τη μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας χελιού του Αρτινού Βασίλη Γείτονα στο ψαθοτόπι της Άρτας με εξαγωγές σε πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι παλαιοί Άρτινοί το απολάμβαναν πιο συχνά, με πολλά καταστήματα στην Άρτα να το σερβίρουν για μεζέ στο ούζο. Εξάλλου η πόλη προμηθευόταν άφθονο ποιοτικό χέλι από τον Αμβρακικό. Μαγειρεύεται παραδοσιακά με πατάτες στον φούρνο, με ντομάτα, τηγανητό, με ελιές, σκορδάτο, ακόμα και ριζότο.
Α.Λαλάκος