«ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΡΙΔΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε στην έγκριση δαπάνης και την πίστωση για την καταχώρηση της ονομασίας “Γαρίδα Αμβρακικού” και “Σαρδέλα Αμβρακικού” στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Στόχος της Περιφέρειας, με το ποσό αυτό (που φτάνει στις 18.600 ευρώ) είναι να πιστοποιηθούν αυτά τα προϊόντα, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα στον Αμβρακικό Κόλπο, ενισχύοντας το εισόδημα των ντόπιων παραγωγών.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα από το Τμήμα Γεωπονίας Άρτας που χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στην γαρίδα, την σαρδέλα και την κουτσομούρα Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.