ΑΡΤΑ: ΕΝΤΟΝΗ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Έντονη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τζένη Ταπραντζή με τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη για το θέμα της μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Γιάννινα.

Η κ. Ταπραντζή υποστήριξε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα, αλλά ο κ. Τσιρογιάννης  επέμενε ότι αυτό έγινε και χάρη στις ενέργειές του και τελικά αποφεύχθηκε.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για το θέμα που εκθέτει τη διοίκηση του δήμου:

Η Περιφέρεια αφενός ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έγινε αποδέκτης τέτοιου αιτήματος, περί μεταφοράς του τμήματος δηλαδή, αφετέρου δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τον Δήμο να αξιοποιήσει το ποσό των 500 χιλιάδων για να συνδράμει στην αναβάθμιση των υποδομών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση η κ. Ταπραντζή δήλωσε: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.. Γιατί, όταν η Δημοτική Αναγέννηση έθεσε πολλές φορές το ζήτημα επίλυσης του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το τμήμα Μουσικών Σπουδών στην πόλη μας…εισέπραττε απαξίωση και αδιαφορία… Και αντί ο Δήμαρχος Αρταίων να αφουγκραστεί τις ανησυχίες μας βάλθηκε να κατηγορεί με δήθεν έγγραφα την κ.Ζουμπούλη (πρώην κοσμήτορα του τμήματος και υποψήφια της παράταξης μας)ως υπαίτια για την μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα…

Μετά τη δήλωση του κ.Καχριμάνη ότι τέτοιο έγγραφο δεν υπήρξε ποτέ από την μεριά της κ.Ζουμπούλη(το μόνο που ζήτησε ήταν βοήθεια εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου για να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα της σχολής)..και τα 500.000 χιλιάδες ευρώ που παραχώρησε η Περιφέρεια στο Δήμο Αρταίων…αναρωτιόμαστε..

Γιατί ο κ.Τσιρογιάννης δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει;;;

Γιατί συνεχίζει να οραματίζεται “εφιάλτες” αδιαφορώντας για το υπαρκτό πρόβλημα.. κατηγορώντας δημόσια ανθρώπους που πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον της Σχολής;;»

Από την πλευρά του ο δήμος Άρτας έκανε την εξής ανακοίνωση:

Αναφορικά με την επίσημη ανακοίνωση και έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου πριν από ένα χρόνο (3/3/2021), προς τον Δήμο και με το οποίο προτείνεται «…η αξιοποίηση για τις ανάγκες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του κτιριακού συγκροτήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας το οποίο είχε περιέλθει στο Δήμο, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους ανακατασκευής και βελτίωσης των εγκαταστάσεων…», ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει πως το κτιριακό συγκρότημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας (ΕΑΣΑΦ) δεν έχει περιέλθει στον Δήμο και στο οποίο δεν έχει ούτε τη νομή ούτε την κυριότητα ούτε την χρήση. Επιπλέον το σχετικό έγγραφο δεν αναφέρεται σε πόσο χρηματοδότησης προς τον Δήμο.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αρταίων είναι αναρμόδιος να τοποθετηθεί επί του εγγράφου της Περιφέρειας, το οποίο προφανώς εστάλη λόγω λανθασμένης ή ελλιπούς πληροφόρησης των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος  Αρταίων θεωρεί πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η δημόσια δήλωση της Περιφέρειας περί στήριξης της παραμονής των πανεπιστημιακών σχολών στην Άρτα και η ενδυνάμωση των υποδομών τους. Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη ταύτιση με την επίσημη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά. Άλλωστε η Πρυτανική Αρχή μπορεί κατευθείαν και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της για τη χρηματοδότηση, να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις κτιριακές υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη της Άρτας.

Το αρραγές αυτό μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που βάσει του «Αυτοδιοίκητου» έχει την τελική ευθύνη αυτών των αποφάσεων, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας.

Οι πανεπιστημιακές σχολές της Άρτας πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν στην Άρτα -αυτό δεν συζητείται καν- αλλά να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.