Ορειβατικος Συλλογος Αρτας

Γιατί κάποιοι άνθρωποι «παίρνουν τα βουνά»; Γιατί, όταν οι συμπολίτες μας απολαμβάνουν τον καφέ τους, τα πρωινά της Κυριακής, στη ζεστασιά του σπιτιού ή της καφετέριας, κάποιοι επιλέγουν να εκδράμουν στη φύση, χωρίς να πτοούνται από τα καιρικά φαινόμενα; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί τους αρέσει. Αγάπη για περιπέτεια, δοκιμασία των ορίων, επαφή με τη φύση, κοινωνικότητα και συλλογικότητα, άθληση, απαλλαγή από το στρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Γιατί πάνω απ’ όλα αγαπούν την πεζοπορία.

Διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Λεωνίδας Σπαής, Πρόεδρος το Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας.

Ας ξεκαθαρίσουμε, επειδή ο κόσμος μπερδεύει την ορειβασία με την πεζοπορία. Ποιες είναι οι διαφορές;

 

Καταρχάς είναι 2 σπορ που ανήκουν στον ίδιο χώρο. Με τη λέξη πεζοπορία εννοούμε ότι διασχίζουμε ένα μονοπάτι στο βουνό, στο δάσος, σε ένα φαράγγι κλπ, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας, κάτι που φροντίζουμε, πριν από κάθε εξόρμηση, να γνωστοποιούμε σε αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν.

Στην ορειβασία ή αναρρίχηση χρησιμοποιούμε και τα χέρια, για να ανέβουμε στο επιθυμητό σημείο. Και εδώ υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας, θέλει όμως μεγαλύτερη εμπειρία.

Πώς αποφασίσατε να "πάρετε τα βουνά";

Κατάγομαι από τα Τζουμέρκα και ήδη από 14 χρονών είχα ανέβει στο καταφύγιο, που βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή και έμεινα καταγοητευμένος από την ομορφιά του τοπίου. Έτσι κάθε χρόνο, τα καλοκαίρια, με φίλους που έρχονταν στο χωριό, δε χάναμε την ευκαιρία να πάρουμε τα βουνά. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μετά από μία διακοπή λόγω σπουδών και δουλειάς.

Τον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας εσείς τον δημιουργήσατε;

Όχι, ο Σύλλογος λειτουργούσε ήδη 28 χρόνια (από το 1988) και ευχαριστώ τους παλαιότερους που τον διατήρησαν ζωντανό.

Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες του όλου εγχειρήματος;

Οι πρώτοι ιδρυτές του Συλλόγου είναι ο Γιώργος Σπαής (ο πατέρας μου),ο Γιώργος Γιώτης ,ο …… Πριόβολος και άλλοι. Στη συνέχεια έδωσαν τη σκυτάλη σε νέους ανθρώπους που, με αποτέλεσμα να μπουν νέοι στόχοι. Επίσης η ενοικίαση ενός γραφείου έπαιξε σημαντικό ρόλο, γιατί χρειαζόταν ένας σταθερός χώρος συνάντησης (στην αρχή μαζευόμασταν σε καφενεία).

Παλαιότερα το χειμώνα δε γίνονταν εκδρομές, αλλά μόνο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και για μια φορά το μήνα.

Σήμερα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, με εκδρομές πιο οργανωμένες, δύο φορές το μήνα. Ίσως διοργανώσουμε και Τρίτη αλλά με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Τι εννοείτε με αυτό;

Μιλάμε για εύκολες διαδρομές, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις πολύωρες πεζοπορίες, με στόχο να επισκεφτούμε μνημεία ή χώρους ιστορικής συμμαχίας.

Δεν θα υπήρχε κάποιος κίνδυνος για τη συμμετοχή παιδιών μικρής ηλικίας;

Έχετε δίκιο κ. Αγγέλη, όμως σε όλες τις διαδρομές τα παιδιά θα συνοδεύονται πάντα από κηδεμόνες και αφού πριν έχουν εκπαιδευτεί, ώστε να τους παρέχεται η κατάλληλη ασφάλεια και σιγουριά. Γιατί ξέρετε, στόχος μας είναι να κάνουμε τους μικρούς μας φίλους να αγαπήσουν τη φύση, μέσα από την πεζοπορία. Επίσης στα νέα μας γραφεία σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε μια πίστα αναρρίχησης, ώστε, όσοι επιθυμούν, μικροί ή μεγάλοι, να μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα, πριν βγουν στο βουνό.

Έχετε καταρτίσει πρόγραμμα για τις εξορμήσεις σας;

Το πρόγραμμά μας βγαίνει κάθε χρόνο και μάλιστα σε μορφή ημερολογίου, όπου παρουσιάζουμε τις εξορμήσεις μας, μέσα από φωτογραφικό υλικό.

Τώρα ετοιμάζουμε το πρόγραμμα του 2017

Για να συμμετάσχει κάποιος χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό;

Στις απλές διαδρομές αυτό που βασικά χρειάζεται είναι ένα καλό παπούτσι, σταθερό, για να μη γλιστράει, ένα σακίδιο, με ένα μπουκαλάκι νερό, ένα αδιάβροχο και κάποια ρούχα για αλλαγή, αν χρειαστεί. Στις πιο δύσκολες διαδρομές χρειάζεται πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός, ειδικά παπούτσια, αντιανεμικό μπουφάν κλπ.

Με τι κόστος επιβαρύνεται κάποιος για να συμμετέχει στις εξορμήσεις σας;

Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Εξαρτάται από το πόσο μακριά είναι ο τόπος της εξόρμησης, από τον αριθμό των συμμετεχόντων, γενικά το κόστος είναι χαμηλό.

Υπάρχει επικινδυνότητα και σε ποιο βαθμό;

Ανάλογα τη διαδρομή υπάρχει και ο αντίστοιχος βαθμός επικινδυνότητας. Γι’ αυτό το λόγο οι αρχηγοί των εξορμήσεων είναι άτομα με εμπειρία, ώστε να καθοδηγήσουν σωστά τα νέα μέλη.

Σε καμία περίπτωση δε βάζουμε άπειρους καθοδηγητές, ώστε να εκθέσουμε σε κίνδυνο τα νέα μέλη.

Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύλλογός σας; Ποιες είναι οι ηλικίες τους;

 

Τα  μέλη του συλλόγου είναι περίπου 80. Οι ηλικίες ξεκινούν από τα 25 και άνω.

Για τις εξορμήσεις σας χρησιμοποιείτε τα δικά σας μεταφορικά μέσα ή νοικιάζετε λεωφορεία;

Για τις κοντινές ή δύσκολες διαδρομές, στις οποίες ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός χρησιμοποιούμε τα δικά μας αυτοκίνητα. Για διαδρομές πιο γνωστές, όπως η χαράδρα του Βίκου, η Βάλια Κάλντα ή τα Τζουμέρκα, που η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, εκεί ενοικιάζουμε λεωφορείο.

Ευχαριστώ πολύ κ. Σπαή. Και εις «ανώτερα»!

Η διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Συλλόγου είναι Αμβρακίας 38, Άρτα και 2681028030 (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα). Ο Σύλλογος έχει και ιστοσελίδα.

Ετικέτες