Ο Αραχθος απειλει την Αρτα ή η ασυνέπεια της ΔΕΗ;

Όταν κατασκευάστηκε το 1981 στην Άρτα από τη ΔΕΗ το φράγμα του Πουρναρίου, στην πόλη κυριαρχούσε ενθουσιασμός για το γιγάντιο αυτό έργο της τότε εποχής. Η πόλη ήταν ικανοποιημένη, γιατί με τη δημιουργία αυτού του φράγματος θα προστατευόταν από τις καταστροφικές πλημμύρες του παρελθόντος, θα αρδευόταν οργανωμένα και αποτελεσματικά ο κάμπος της Άρτας, θα υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για όλους και θα εξασφαλιζόταν η ύδρευση της πόλης και όχι μόνο.

Και ενώ πνίγηκαν χωριά και καταστράφηκαν καλλιεργημένες εκτάσεις από τη δημιουργίας της λίμνης του φράγματος, οι κάτοικοι δε διαμαρτυρήθηκαν, γιατί στο κάτω- κάτω ήταν για το καλό της πόλης.

Πέρασαν χρόνια, το κλίμα άλλαξε αρνητικά (π.χ. πιο πολλή υγρασία) και τα ορμητικά νερά του ποταμού μαζί με τα φερτά υλικά που κουβαλάει, δημιούργησαν πρόβλημα στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου. Και μη μιλήσουμε για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες εξαιτίας του φράγματος, μια και η ΔΕΗ ανοίγει τους ταμιευτήρες νερού κατά το δοκούν, χωρίς να λάβει υπόψη την αγροτική παραγωγή.

Και ενώ η ΔΕΗ είχε υποσχεθεί αντισταθμιστικά οφέλη για την ανάπτυξη της πόλης, μετά από 35 χρόνια λειτουργίας, δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Η ανάπλαση της παρόχθιας περιοχής της πόλης της Άρτας και η αντιπλημμυρική θωράκιση αποτελούν ακόμη και τώρα απλά υποσχέσεις.

Περίεργη και η αδιαφορία της πολιτείας έως τώρα, των αρμόδιων Υπουργείων αλλά και κάποιων διοικήσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, που επί τόσα χρόνια δε διεκδίκησαν από τη ΔΕΗ να κάνει το αυτονόητο, αυτό που υποσχέθηκε.

Στις τελευταίες πλημμύρες το γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε. Αν καταρρεύσει και το ιστορικό μεσαιωνικό γεφύρι της Άρτας, σύμβολο της πόλης, τότε ποιος θα μας το χτίσει ξανά; Η ΔΕΗ; Και ποιον θα «θυσιάσει» στη θέση της γυναίκας του Πρωτομάστορα; Τον αρμόδιο Υπουργό; Τον υπεύθυνο του φράγματος;

Αναρωτιέμαι, επειδή κι αυτό κινδύνευσε σοβαρά από τον υπερβολικό όγκο νερού, που η ΔΕΗ διαχειρίζεται, χωρίς να αναγνωρίζει τον σοβαρό κίνδυνο.

Η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού εμποδίζει και την επέκταση του σχεδίου πόλης της Άρτας. Πόσες όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις είναι χτισμένες δίπλα σε ποτάμι, με εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες παράπλευρες και όχι φοβούμενες τη δομή του ποταμιού ή το πότε η ΔΕΗ θα ανοίξει τους ταμιευτήρες, για να τρέξουν να προστατευτούν από τα ορμητικά νερά;

Ήρθε η ώρα η ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους κατοίκους της πόλης. Να τους επιστρέψει αυτό που τους χρωστά. Τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκε τα νερά του Άραχθου δημιουργώντας προβλήματα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Τα αντισταθμιστικά οφέλη αποτελούν δεσμεύσεις της επιχείρησης και δεν είναι δυνατόν μόνο με την κατασκευή του παρόχθιου πάρκου να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ετικέτες